Nieuwsbrief september 2016

Bekijk hier de nieuwsbrief van september 2016: Nieuwsbrief

“Scherpere keuzes bij onderhoud”

schildervakblad

In de SchildersVakkrant van februari 2015 stond een interview met Evert van Diepen over het Kennisplatform Moeten en Willen. Lees het hele artikel op de website van de SchildersVakkrant: https://issuu.com/eisma/docs/schildersvakkrant-2-2015/5?e=1413427/39110188

‘Wij doen meer dan een belegger’

dreven_besselink

Hoe houd je als corporatie de woningkwaliteit op niveau en de huurders tevreden, zonder te veel geld kwijt te raken? Haag Wonen legde het onderhoud onder de loep en legt de verantwoordelijkheid voor een deel bij de huurders. “Hun wensen blijken altijd mee te vallen.”

Haag Wonen is de schok van de verhuurdersheffing goeddeels te boven. De corporatie is 37 arbeidsplaatsen gekrompen, de nieuwbouw is op een lager pitje gezet en in de bedrijfslasten is fors gesnoeid. Meer doen met minder mensen, is het credo. Met een in 2013 ingezette organisatieontwikkeling, inclusief reorganisatie, is het werk in drie poten verdeeld: huurders (Klant), woningen (Pand) en financiële gezondheid (Rendement).

Rots in de branding is het onderhoud. “Dat staat met stip op nummer 1”, zegt directeur Karin van Dreven in haar werkkamer met uitzicht op een van wijken van Den Haag waar Haag Wonen veel bezit heeft: de Schilderswijk.

Jaarlijks geeft de Haagse corporatie 51 miljoen euro uit aan onderhoud en woningverbeteringen, dat wil zeggen: planmatig onderhoud, mutatie-, klachtenonderhoud en renovatie. Van Dreven: “Dat bedrag is de laatste jaren constant gebleven.”

Dat is wel eens anders geweest, bekent ze. “De hoogtijdagen van de herstructureringsopgave ging ten koste van het bestaande bezit.” Haag Wonen ging er bij sommige complexen van uit dat ze toch zouden worden gesloopt; het planmatige onderhoud werd dan stilgezet.

De crisis en het kabinetsbeleid zorgen voor hernieuwde aandacht voor de bestaande woningen. Dat betekent ook dat het onderhoud ervan belangrijker is geworden.

De samenwerking met TU Delft en vastgoedadviesbureauDWVB+ om de onderhoudskosten in de greep te houden, komt daarom als geroepen. Wat Haag Wonen betreft haken meer corporaties aan bij het kennisplatform dat nu zeven corporaties kent. Met de methode ‘Moeten en willen’ gaan corporaties zich concentreren op verplicht onderhoud en het goed onderbouwen van het ‘willen-onderhoud’.

Lees het volledige artikel op: http://www.cobouw.nl/artikel/1144766-%E2%80%98wij-doen-meer-dan-een-belegger%E2%80%99

Contact

Contact:
E-mail: info@dwvb.nl
Telefoon: +31 (0) 620740503

Adres

Postadres:
Postbus 3148
3101 EC Schiedam

Bezoekadres:
Hardwareweg 2
3821 BM Amersfoort

Aanmelden voor de nieuwsbrief: